19/5/08

benvinguts a l’harem de Prince

Mai no he amagat que el Prince és un dels meus músics preferits. I al marge de les seves cançons, sempre he admirat la seva capacitat per envoltar-se dels millors músics, un talent que compartia amb un altre geni, Miles Davis, especialista en descobrir artistes que després tenien carreres brillants.

En el cas de l’artista de Minneapolis, sempre ha cridat l’atenció les seves acompanyants femenines. Molt abans que es parlés de les noies Almodóvar, existien les noies Prince.

I és que des de principis de la seva carrera, sempre va incloure a les seves bandes noies impressionants que, a més del seu aspecte, tenien un talent musical. Encara que, tot s’ha de dir, algunes més que altres.

Apollonia, Vanity i Sheila E.
Candy Dulfer, Rosie Gaines i Jill Jones
Carmen Electra, Nona Gaye i Cat
Ingrid Chavez, Mayte Garcia i Támar
Per les mans de Prince han passat, entre d’altres, Apollonia Kotero (després en el trio Apollonia Six – sempre em vaig preguntar d’on venia el sis del seu nom... sis cames? sis pits?), Vanity (després a Vanity 6, i avui reconvertida en l’evangelista Denise Matthews), Sheila E. (de la nissaga Escovedo, filla del percussionista de Santana Pete Escovedo), Candy Dulfer (saxofonista amb Van Morrison i Maceo Parker), Rosie Gaines, Jill Jones, Carmen Electra (després actriu a Los vigilantes de la playa), Nona Gaye (filla del gran Marvin Gaye), Cat Glover (coreògrafa i rapera), Ingrid Chavez (poetessa i cantant), Mayte Garcia (amb qui es va arribar a casar), la més recent Támar, i fins i tot la veterana Mavis Staples. Moltes d’elles van formar part dels seus grups, i algunes privilegiades van aconseguir independitzar-se i iniciar carreres en solitari, això sí, sempre sota la producció de l’artista.

Però una de les millors formacions femenines sorgides en l’entorn de Prince va ser sense dubte la integrada per la cantant, guitarrista i baixista Wendy Melvoin i la cantant i teclista Lisa Coleman, Wendy & Lisa per a la posteritat, o també conegudes com Girl Bros. Allunyades de Prince (tot i que darrerament van colaborar en el disc Planet Earth (2007), les noies es dediquen ara a fer bandes sonores, entre elles la de la sèrie de televisió Heroes.

Amb tot, quan van iniciar carrera en solitari van gravar excelents discos de funk com Fruit at the Bottom (1989), això sí, encara molt influïdes pel so de l’home que les va descobrir.

Per això, és una meravella retrobar-les a YouTube. L’estètica dels 80 fa una mica de mal als ulls, però les cançons encara són increïbles, com aquesta, Satisfaction (per sort res a veure amb el mateix títol dels Rolling Stones):

O aquesta altra, Are You My Baby?

Per cert, algú s’imagina una banda integrada per totes les noies Prince? Això sí que seria irrepetible.