20/3/08

contra les pelis religioses, sexe i violència a "Roma"

Des que era petit, sempre recordo l’època de la setmana santa per una cosa: com n’era, d’avorrida, la programació televisiva. Perquè a part de les diferents retransmissions de misses, processons, triduos sacros o com es diguin, la tragèdia s’agreujava amb la projecció de pel·lícules bíbliques o de l’època dels romans. Així, eren clàssics títols com La túnica sagrada, Ben-Hur, Los diez mandamientos, Jesús de Nazaret i vint-i-cinc més de temàtica semblant.

És clar, això passava quan només hi havia dos canals: el primer i l’UHF. Però l’arribada de les cadenes privades no va canviar la situació, sinó que la va multiplicar, afegint a més a l’esmentada llista de pel·lícules un seguit de minisèries sobre Jesús, la verge, o qualsevol altre personatge bíblic. Aquesta obsessió religiosa arriba fins el punt que divendres sant el Canal + no emet la seva esperada peli porno de la matinada... i això sí que és imperdonable!

Per això, aquesta és una bona època per veure coses alternatives. Una bona recomanació és la sèrie que, condensada en tres dies, ofereix Cuatro avui, demà i dissabte. Es tracta de la segona temporada de l’excel·lent Roma, una coproducció de la nord-americana HBO (sí, la mateixa de The Sopranos, Big Love o Sex and The City), de la BBC i de la RAI.

I algú em preguntarà: però no deies que les pel·lícules i sèries de romans són un clàssic de la setmana santa? Sí, però és que Roma és especial: primer, perquè no tracta de religió, i segon, perquè compta amb generoses dosis de sexe i violència, intrigues polítiques, precedents de la màfia, i un gran guió que barreja personatges històrics (Cèsar August, Marc Antoni, Cleopatra) amb altres inventats, en una hàbil combinació de les vides dels personatges il·lustres i les de la gent més quotidiana.

Sense comptar, és clar, amb un gran elenc d’actors, i una ambientació impecable. Que potser es pren algunes llicències històriques? Bé, això es pot perdonar. La nota negativa la van posar els italians, que un cop més van donar la nota, i van emetre una versió molt censurada de la sèrie, perquè la trobaven massa forta pel seu gust... sense comentaris...

Per cert, jo no veuré Roma a Cuatro perquè em vaig avançar, i la vaig comprar en DVD fa setmanes. Només us puc dir que és totalment addictiva, i que deixa la sempre tan lloada Yo Claudio com Els Pastorets fet per un grup d’aficionats. Llàstima que només hagi durat dues temporades. Pel que sembla, resultava massa cara... i a més, gran part dels enormes estudis de Cinecittà on es rodava es van cremar poc després de rodar la segona temporada. El que sí sembla que es prepara és una pel·lícula per al cinema.

I per que us acabeu d’animar, aquí teniu un muntatge amb algunes de les escenes clau de la segona temporada de Roma, amb el fons sonor d’A Perfect Circle i la seva versió del conegut Imagine.